eksperimen 9 : blup! magic

gambar sungai congkak

Tadi, lepas balik opis, aku terdengar keluarga aku sibuk berbincang. heheheh rupa2nya bincang program cuti sekolah ni, kebiasaanya kitorang akan pergi picnic di sungai2. pangsun, congkak, ulu yam, macam2 tempat lah selalu kotrang buat picnic. lebih kurang 3 atau 4 family akan turut serta menjayakan program picnic itu. jadi kami akan kutip duit setiap family (pakcik2,dan makcik2 aku) untuk membeli segala makanan dan kelengkapan untuk berpiknik.
selalunya kitorang bakar sate kat sana, yang lain2 dah dimasak siap dirumah.tunggu hampar tikar dan makan.hohohohoho..best~ so, bile diorang berbincang2 tadi (belom kompem) aku teros naik bilik dan teringat satu kisah mase dulu2 kecik2. sampai skang aku teringat kisah yang menyayat hati tu. uh~

kisah nya, semasa di sungai congkak, umor tak ingat, kami buat piknik beramai2, selepas mengalas perot, kami pun membuat acara berendam beramai2.hohohoh..sejuk beb!
dalam seronok berendam main2 air, melawan arus..kelihatan sepupu aku sedang bermain buih2 sabun disebelah sana, sedang die asyik bermain buih shampoo nye, aku pon berlaih pandangan aku ke pakcik aku…

pakcik aku pon memanggil aku datang ke tempat dia berandam, katanya nak tunjukkan sesuatu, aku dengan hebatnya berenang dengan gaya bebas( kaki pijak pasir) pergi ke pakcik aku. sebelom dia cakap , aku teros menyapanya,

aku : paktih, xpe ke main sabun buih2 camtu kat sungai? orang kat depan tu nanti kene sabun la..

paktih : alah bia la dia long

aku : ish, banyak betol buih2 tuabis sungai ni

paktih : alah tu buih sabun, paktih leh buat buih takyah guna sabun pon

aku : camne ( terpiki2)

paktih : (senyap dan dudok dengan konsentret)

tibe2…

blup~ blup~ blup~~
*keluar buih2 kepermukaan air*

paktih : ha! dah jadi

aku : camna leh kuar buih? ( teruja)

paktih : magic~ (jawab dengan selamba)

aku : (terdiam)

…dan beberapa tahun kemudian, apabila aku sendiri ter…buat buih semacam itu, baru aku tahu rahsia magic paktih aku..aku tertipu rupanya..

p/s : seronok masa kecik2 dulu, hohohohohoho.entah jadi ke tidak kali ni punya picnic. blup blup~

Advertisements

~ by fiq on August 17, 2006.

7 Responses to “eksperimen 9 : blup! magic”

  1. haha, kalau buih je keluar takpe, jangan keluar sosok ghaib wane gelap a.k.a submarine sudah. haha.

  2. Heh… magic2.. ;p tempat mana paling best skali kalo nk piknik?

  3. amanitium : ish xde la smpi submerine..ko penah ke? wahahahhaha

    fuad : aku xtau area lain, aku biasa pegi kat ngan kl je, cam pangsun, congkak, ulu yam, yang beza nya ikot tingkat2 die mane lagi atas lagi best

  4. Ada yang kawasan dalam macam kolam renang x?

  5. hohoho…
    magic betul!!!huhuhu…terre la paktih fiq ;p…

  6. fuad : dekat gabai ade satu tempat tu ade kolam kat waterfall…dalam~ fuhhh tapi skang xpegi da..tu pon 10 taun da sebab mak cakap bahaya budak2 pegi hehehhehehe

    akira : die memang terer.

  7. ahahahhahahaha
    aku suke post nih
    tgh2 sakit bole wat gelak

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: